Amatör Denizcilik Belgesi Nedir? Nasıl Alınır?

Seyahat veya balık tutmak gibi hobi ve eğlence amaçlı faaliyetlerde tekneyi kullanabilmek için gerekli olan amatör denizci belgesi yalnızca yönetmelikle belirlenen şartları karşılayan ve bilgisini sınav sistemiyle ispatlamış olan kişilere verilmektedir. Sizler için amatör denizci belgesi nasıl alınır ve fiyatı ne kadardır gibi konuya dair merak edilen soruları en güncel bilgiler doğrultusunda açıklıyoruz.

Gezi, sportif faaliyetler veya balıkçılık gibi herhangi ticari amaç gütmeden yapılan denizcilik faaliyetlerinde kullanılan, boyutları 2,5 metreden küçük ve 24 metreden uzun olmayan tekneler için kullanılabilen belgeye amatör denizci belgesi denmektedir. Faaliyet amacı su sporları olup dernek veya vakıflara ait olan tekneler ile mülkiyeti gerçek kişilere ait olan tekneler için belirli yönetmelikler dahilinde şart koşulan kriterleri karşılayanların aldığı bu belge, yalnızca özel tekneleri yönetme hakkına sahip olabilmektedir.

Turizm mevzuatı kapsamına dahil olan ve motor beygir gücü 10’dan fazla olmayan özel teknelerin yönetimine izin veren belge, ticari faaliyet söz konusu olmadan sportif faaliyette bulunma ya da geziye dahil olma amaçlarıyla alınabilmektedir. Ayrıca mürettebat olmaksızın kiralanan ticari yatları da kiracı sıfatıyla kullanabilmek için amatör denizci belgesi sınavı notunun yeterli olması istenmektedir. Motor gücü daha az olan tekneler içinse herhangi bir belge alınması icap etmemektedir.

Amatör denizci belgesi şartları arasında liste başında adayın 14 yaşını doldurmuş olması gelmekte, adayın sınava girmesi için velisi tarafından düzenlenen ve noter tarafından onaylanan muvafakatname almış olması istenmektedir. 16 yaşından küçük olup belgeyi almış olan kişilerin saatte 7 deniz milinden daha hızlı veya boyu 7 metreden daha uzun tekneleri yönetmesine ise izin verilmez.

Amatör Denizci Sınavına Nasıl Girilir?

Amatör Denizcilik Federasyonu tarafından düzenlenen amatör denizci sınavı ile verilen belge, belirli merkezlerde, önceden açıklanan tarih ve zamanlarda online olarak gerçekleştirilmekte, belgeyi almak için sınavdan geçer not alınması şart olmaktadır.

Amatör denizci sınav başvurusu onay alan kişilerin sınavının hangi tarihte ve saatte gerçekleştirilmesini istediğine dair kendi seçim hakları bulunmakta, kişinin belirlediği zaman dilimde bilgisayar kullanarak sınava girmesi mümkün olmaktadır.

Sınav sisteminde önceden çalışılması mümkün olan 50 farklı soru bulunmakta, bu soruları yanıtlamak için adaylara 60 dakika süre verilmektedir. Sınavdan başarılı olmak adına alınması gereken minimum not 100 üzerinden 60 olarak belirlenmiştir.

Amatör Denizci Belgesi Nasıl Alınır?

Sisteme giriş yapmak için kullanıcı adı ve şifresi belirlemek amacıyla ‘’https://ades.udhb.gov.tr/ ‘’ sitesine girmeniz gerekmekte, eğitim sistemine giriş yaptıktan sonra online olarak tamamlanması gereken 24 farklı üniteden oluşan amatör denizci belgesi eğitimi size özel olarak açılmaktadır. Eğitimi tamamlamanızdan hemen sonra kurs bitirme belgesi alabilmesiniz için size özel bir seri numarası verilmekte, bu kurs bitirme belgesinin çıktısının alınması gerekmektedir.

Kulak burun boğaz ve göz dallarında uzman doktorların bünyesinde olduğu bir sağlık kuruluşundan rapor almanız, amatör denizci sınav harcı ödemeniz, 1 adet vesikalık fotoğrafınızı ve kurs belgenizi de bu dosyalara ekleyerek taratmanız ve böylece başvurunuzu yaparak sınava girmeniz mümkün olmaktadır.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu