Aile Hekimi Değiştirme Değiştirme Nasıl Yapılır?

Vatandaşlara birincil sağlık hizmetleri kapsamında ulaşan aile hekimleri, hastalık durumlarında genellikle ilk tanıyı koyan kişilerdir. Ulaşılabilir bir hizmet olması ve pratik süreci, aile hekimliğinin oldukça faydalı bir uygulama olmasını sağlayan unsurlardan sadece bazılarıdır. Ülkemizin her bir noktasına aile hekimi atamaları gerçekleşmektedir.
Aile hekimlerinin görev kapsamında bulunan birçok uygulama vardır. Bunlar arasında ilk sıralarda düzenli aralıklarla yapılan sağlık muayeneleri gelmektedir. Bu rutin muayeneler, mevcut hastalıkların izlenmesi için olabildiği gibi, oluşan yeni hastalıkların erken evrelerde yakalanmasına da yardımcı olabilmektedir. Hastalıkların erkenden yakalanması ile daha büyük sorunların önüne geçilmektedir. Her aile hekimine kayıtlı olan belirli sayıda kişi mevcuttur. Bu kişilere, koruyucu sağlık hizmetleri sunmak, hekimin temel görevleri arasındadır. Düzenli izlemler, tetkikler ve taramalar, yaşam kalitesi üzerinde büyük değişimler yaratmaktadır. Yılda minimum bir kere kendisine kayıtlı bireylerin muayenesinin gerçekleştirilmesi gerekmektedir.
Anne çocuk sağlığı, gebe takibi, aile planlaması, birinci basamak tanı, tedavi ve danışmanlık hizmetlerinin hepsi, bu hekimlerin sorumluluğundadır. Evde takibi zorunlu hastalarda düzenli aralıklarla gezici sağlık hizmetleri uygulanmaktadır. Gezici sağlık hizmetleri, yatalak ve evden çıkma olanağı bulunmayan hastalara sunulmaktadır.
Ülkemiz vatandaşı olan bireyler gerekli durumlarda aile hekimliği hizmetlerinden yararlanabildiği gibi ihtiyaç veya istek durumlarında aile hekimi değiştirme işlemlerini de gerçekleştirebilirler. Aile hekimi değiştirme için kullanılabilen farklı yöntemler bulunmaktadır. Bu yöntemleri bilerek sorunlarınızı daha hızlı çözebilir, gerekli sağlık hizmetlerine ulaşabilirsiniz.
Aile Hekimi Randevu Alma
Aile hekimliği randevu alma işlemleri, yoğunluğun fazla olduğu illerde ve ilçelerde tercih edilen bir yöntemdir. Randevu işlemleri için başvurabileceğiniz farklı kanallar bulunmaktadır. En pratik ve hızlı başvuru yöntemleri, internet üzerinden yapılanlardır.
Aile hekimliği randevu alma için Merkezi Hekim Randevu Sistemi’nin internet sitesine girilerek gerekli işlemler yapılabilmektedir. İnternet üzerinden randevu almanın bir diğer yolu ise, e-devlet üzerindendir. Randevu talebi oluşturulurken tarih seçilebilmekte, sağlık problemi hakkında bilgi verilebilmekte ve doktor adı girilerek işlem tamamlanabilmektedir. Hızlı ve kolay işlem süreci, sıra bekleme derdini ortadan kaldırmaktadır.
Mevcut aile hekiminizi bilmiyorsanız, bu bilginin sorgulaması da e-devlet üzerinden gerçekleştirilebilir. Kayıtlı olduğunuz sağlık kurumunu ve aile hekiminizi kolaylıkla öğrenebilirsiniz.
Aile Hekimi Nasıl Değiştirilir?
Aile hekimi değiştirme işlemlerinin tümü, e-Devlet’in bir uzantısı olan e-Nabız üzerinden gerçekleştirilebilir. Bu platformun da e-Devlet gibi pratik bir kullanım süreci bulunmaktadır. Aile hekimi değiştirme işleminin her adımını kolaylaştırmaktadır.
e-Nabız platformuna aile hekimi değiştirme amacıyla yapılan girişler, e-Devlet’le aynı şekilde şifre ve TC kimlik numarası yardımıyla olur. E-Devlet şifresine sahip değilseniz aile hekimi değiştirme amacıyla bu şifreyi hızlı şekilde edinebilirsiniz. Şifreler, size en yakın PTT şubesinden temin edilmektedir. Şifre almaya gittiğinizde yanınızda telefonunuz ve kimliğiniz olması gerekmektedir. Bu şifreler aile hekimi değiştirmenin yanı sıra, e-Devlet üzerinden yapabilen sayısız işlemde de yardımcı olmaktadır. Günümüzde her bireyin edinmesi gereken olanaklardan birisi değerindedir.
e-Nabız üzerinden yapılan aile hekimi değiştirme işlemleri, kısa dakikalar içerisinde tamamlanabilir. Aile hekimi değiştirme işlemi tamamlandığında bu isteğin sisteme yansıması belirli bir zaman almaktadır. İsteğe onay gelmesi için yaklaşık 30 gün geçmesi gerekir. Aile hekimliği değiştirme işlemini gerçekleştirdikten 30 gün sonrasında yeni aile hekiminize gidebilir ve gerekli kayıtları tamamlayabilirsiniz. Daha sonraki günlerde sağlık hizmetleri almanız gerektiğinde yeni aile hekiminize başvurabilirsiniz. Yeni aile hekiminizin sisteme yansıdığını sorgulama ekranlarından kontrol edebilir, ismini görebilirsiniz.
Sağlık Ocağı Randevu Al
Aile hekimleri, Aile Sağlığı Merkezleri (ASM) ve Toplum Sağlığı Merkezlerinde (TSM) çalışmaktadır. Bu merkezlere halk arasında sağlık ocağı denmektedir. İlgili merkezlere başvurulması sırasında farklı yöntemler izlenebilmektedir. Eğer acil bir sağlık durumu var ise, herhangi bir randevu almadan direkt olarak gidip muayene talep edebilirsiniz.
Planlı bir randevu almak istiyorsanız yukarıda bahsedilen adımları takip ederek bunu da başarabilirsiniz. Randevu alma sistemleri, sadece yoğun ve kalabalık ilk, ilçe, mahallelere bağlı merkezlerde bulunmaktadır. Nüfusun az olduğu küçük bölgelere bağlı merkezlerde, randevu alma ihtiyacı bulunmadığından böyle bir hizmet de verilmemektedir.
Yurt genelinde aile hekimleri çalışma saatleri, 08.00-17.00 olarak belirtilmektedir. 12.00-13.00 arası öğle tatilidir. Bu saatler, bazı bölgelerde özel koşullara bağlı olarak esneklik göstermektedir. Randevularınızı bu saatler dahilinde alabilirsiniz. Yoğunluğun bulunmadığı bir bölgede yaşıyorsanız bu saatler arasında en yakın sağlık merkezine başvurarak muayene olabilirsiniz.
E Nabız Aile Hekimi Değiştirme
Aile hekimi değiştirme işlemleri için en sık kullanılan platformlardan birisi, e-nabız’dır. E-nabız, kişisel sağlık kayıtlarınızın yer aldığı tek bir platform değerindedir. E-Devlet şifresi ile kolaylıkla açılabilmektedir. Kullanması ücretsiz olan bu platform, oldukça basit ve pratik bir altyapıya sahiptir. Bu platform üzerinden yapılan aile hekimliği değiştirme işlemleri için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz.
- E-nabız adresini (enabiz.gov.tr) açın.
- Üye girişi için sunulan iki farklı seçenekten birini kullanın.
- Bu giriş yollarından ilki, e-nabız kullanıcı adı ve şifresi ile giriştir.
- İkincisi ise, e-devlet platformu üzerinden e-devlet şifresi ve T.C. kimlik numarası ile giriştir.
- Açılan sayfada kullanıcı bilgilerin yer aldığı kısmın altında “Aile Hekimi Değiştir” butonu çıkacaktır.
- Bu butona tıkladığınızda tek yapmanız gereken adres bilgilerini girip en yakın aile hekimi merkezini seçmektir. Daha sonra işleminizi onaylayarak tamamlayabilirsiniz.