Adres Değişikliği Nasıl Yapılır?

Adres değişikliği durumunda bunun ilgili mecralara bildirilmesi ve e devlet adres bilgilerinin güncellenmesi gerekmektedir. E devlet adres değişikliği için mobil imza ile platforma giriş yapılması ilk adımdır. Eğer mevcut bir mobil imzanız yoksa, ilk olarak bunun temin edilmesi gerekir.
Mobil İmza Nasıl Alınır?
Mobil imza, kullanılan operatörlerin başvuru merkezinden alınabilmektedir. Başvuru merkezlerinde istek oluşturulduktan sonra cep telefonuna bir aktivasyon indirilir. Sanal ortamda (e-Devlet platformunda) kullanılacak mobil imza ile ilgili detaylar, bu aktivasyonda tanımlanır. Mobil imza temini ve kullanımı ücretlidir. Bu hizmetin ücreti, aylık olarak alınmaktadır. Bu işlem adımı, e devlet ikametgah değişikliği için gereklidir.
e-Devlet Üzerinden Adres Değişikliği Nasıl Yapılır?
Adres değişikliği için ilk olarak mobil imza yardımıyla e-Devlet’e giriş yapılır. Peki adres değişikliği nasıl yapılır? Hangi işlem adımları uygulanır?
- Giriş yapıldıktan sonra ana sayfada çıkan e- hizmetler butonuna tıklanır.
- Açılan sayfada birçok hizmet seçeneği içeren bir tabloyla karşılaşılır.
- Bu seçenekler arasından “İkamet Adresi Değiştirme” butonuna tıklanır.
- Karşınıza çıkan yeni sayfa, değişen ikamet adresiniz ile ilgili detayları girmenizi ister.
- Adres bilgilerinizi (sokak numarası, cadde, apartman, şehir, ilçe vb.) girdikten sonra sayfayı onaylamanız yeterli olacaktır.
- Adres değişikliği, e-Devlet üzerinden bu basit uygulama adımları ile gerçekleştirilir.
Adres Değişikliği Gerekli Belgeler
Adres değişikliği için gerekli belgeler arasında şunlar yer almaktadır:
- Adres değişikliği yapılacak yerin boş olduğu bilgisi sisteme kayıtlı değil ise bunu belirten bir belge
- Adres değişikliği yapılacak yer dolu ise, bir adet telefon, doğalgaz, su ya da elektrik faturası
- Birlikte oturma durumu söz konusu ise, bu bilgi adres değişikliği bildirimi arasına eklenir. Birlikte yaşanılacak kişiler çoktan konutta ise bu belirtilir. Boş bir konuta birlikte taşınılıyor ise bu da belgeler arasında yer almalıdır.
- Birlikte yaşama başvurusu yapan bireylerin, Nüfus Müdürlüğü’ne birlikte yaşayacağı kişi ile girmesi gerekmektedir. Birlikte yaşanılacak kişi/kişiler bir aile ise, aynı işlem ailenin reisi ile de gerçekleştirilebilir.
- Son olarak muhtardan, birlikte yaşama durumunu açıklayan bir belge alınması gerekmektedir.
Adres Değişikliği Randevu İşlemleri Nasıl Yapılır?
Adres değişikliği randevu alımı, Nüfus Müdürlüğü resmî sitesindeki randevu alma formu veya iletişim bilgileri aracılığı ile gerçekleştirilebilir. Tüm adres değişikliği işlemleri, Nüfus Müdürlüğü kapsamındadır.
Adres Değişikliği Bildirimi Zorunlu mu?
Herhangi bir nedenle yaşanan adres değişikliği, en fazla 20 iş günü içerisinde bildirilmelidir. Bu zorunlu bildirim, 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanunu kapsamında belirtilmiştir. Bildirimde bulunulmaması veya geciktirilmesi durumlarında ödenmesi gereken ceza miktarları bulunmaktadır.
Gerçek Dışı Adres Beyanı
Adreste oluşan değişikliklerin geç bildirilmesi gibi yanlış bildirilmesi de belirli cezalara tabiidir. E-devlet üzerinden veya Nüfus Müdürlüğü aracılığı ile gerçekleştirilen adres değişikliğinin sahte olması durumunda para cezası uygulanmaktadır. Sahte adres bildirimleri genellikle, okul kayıtlarında istenilen sonuçların elde edilmesi için tercih edilen bir yöntemdir. Bu amaçla gerçek dışı adres beyanında bulunan kişiler de bahsedilen para cezasını ödemeye tabii tutulur.