2019 Engelli Sağlık Kurulu Raporu Nasıl Alınır, Ücreti Ne Kadar ?

Temel beklentilerin ve hakların sağlanması adına engelli raporu nasıl alınır hakkında bilgilendirme için tıklayınız!

Sosyal devlet yapısı gereği bu rapor ile engelli vatandaşlara gelir imkanı sağlamayı amaç edinir ve bir çok bakıma muhtaç olan veya olmayan çok sayıda engelli vatandaşın kendi ihtiyaçlarını karşılamalarına olanak tanınır. Engelli raporu almak için de bir çok şart gibi bazı şartlar vardır. Öyle ki bu şartların sağlanması ile birlikte bireylerin en az bir günleri bu raporu alabilmek için ayırmaları gerekir.

Engelli Raporu Alma Şartları Nelerdir?

Engelli raporu kalıcı veya geçici süre ile kişilerin hayatına bazı değişiklikler getirir. Buna istinaden engel kapsamında değerlendirilen her sağlık durumu karşısında bu kişiler engelli raporu alma şartları arasında gerekli şartlardan ilkini sağlamış olurlar. Alınan raporda sürekli veya süreksiz olarak bir yarım noktasının yer almasına önem verilir. Bu ayrımın gerekli görülmesinin nedeni her bireyin engel durumunun farklı olmasıdır. Engelli raporu alma şartları doğrultusunda daha kesin bilgiler için şöyle bir maddelendirme yapılabilir:

  • Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşı olup engel durumu bulunan bireyler
  • Engel durumu en az % 40 olan bireyler

engelli raporu alabilecek bireylerdir.

Engelli Raporu Hangi Hastanelerden Alınır?

Engelli raporu alabilmek için bazı hastaneler devlet tarafından sınırlandırılmıştır. Bunun nedeni her hastanenin objektif olabileceği konusunda endişelerin yaşanmasıdır. Raporu alacak engel durumu olan kişiler bu belirlenen hastaneler tarafından aynı haklar doğrultusunda dikkate alınarak hiçbir bireye ayrıcalık tanınmadan rapor alınması konusunda gerekli muayeneler yapılır. Bu beklenti göz önüne alındığında engelli raporu veren hastanelerin yalnızca devletin sınırlandırdığı bazı hastaneler ile üniversite hastaneleri tarafından görevlendirildiği ortaya çıkar. Her şehirde yalnızca belirlenen hastaneler engelli rapor verme yetkisini bünyesinde barındırarak gerekli işlemleri yürütürler. Bununla birlikte bu hastanelerin bile her gün heyet raporu verme yetkilerinin olmadığını ifade etmekte gerekir. Yalnızca haftanın belli günlerinde bu hastaneler heyet raporu verme hakkına tabi tutulurlar.

Engelli Raporu Nasıl Alınır?

Detaylı olarak aşağıda engelli raporu alma konusuna ilişkin açıklamalar maddelendirilmiştir:

  • Herhangi bir devlet hastanesine gidilerek hangi hastanenin haftanın hangi günlerinde kurul günü yaptığı hakkında bilgi alınabilir.
  • Erken saatlerde önerilen hastaneye gidilerek sıra alınması gerekir.
  • Hastaneye gidildiğinde bir dilekçe doldurulması gerekebilir. Bu dilekçeyi doldurup ilgili birime teslim etmek gerekir.
  • Ardından bilgisayara bağlı kamera ile fotoğraf çekimi yapılacaktır.
  • Vezne memuru tarafından verilecek evrak ile bazı sağlık bölümlerine gidilerek muayene olmak gerekecektir.
  • Evrakın doldurulması aşamasında her doktor kendi alanı itibari ile kaşesini vurarak muayeneden sonra hakkınızda görüşünü yazacaktır.
  • Evrakta belirtilen doktorların onayları alındıktan sonra evrakın rapor görevlisine teslim edilmesi gerekir.
  • Bu evrakı bizzat kendiniz alabileceğiniz gibi birinci dereceden yakınınız da kimliğiniz ile birlikte hastaneye giderek alabilir.

Özürlü Raporu Ücreti

Engelli raporu almak için hastaneler muayeneler karşılığında bir ücret çıkartırlar. Özürlü raporu ücreti hastanın engel durumunun % 40 üzeri olması ile ücret ödeme yükümlülüğünüz bulunmuyor. Ancak engel durumunun % 40 üzeri olması halinde kaç defa muayene olunmuş ise hastaneler buna göre bir ücret talebinde bulunacaklardır. Dolayısıyla kaç doktora muayene olunmuş ise bu doğrultuda ödenecek ücrette değişiklik gösterecektir. Özürlü raporu almak için hastaneye gidilip gerekli kontrollerin yapılmasından sonra hastada herhangi bir engel durumu gözetilmemiş ise hastaneye 200 TL gibi bir ücret ödemekle yükümlü olunabilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu